Syrah 2020, Bauer

Syrah 2020, Bauer

Oliver Bauer este un artizan al vinurilor ce produce vinuri în crama ce-i poartă numele, dar și la crama Știrbey. Am avut ocazia să încerc de-a lungul timpului câteva vinuri realizate de el la ambele crame, iar în primăvara acestui an am ajuns să vizitez ambele crame din Drăgășani a căror vinuri îi poartă semnătura.

Mi-au rămas în minte atunci mai multe vinuri printre care Syrah 2020 realizat la Crama Bauer. Syrah-ul acesta îl văd ca un vin savuros, potrivit la o masă de sărbătoare, motiv pentru care l-am ales pentru degustarea din seria Winesday Specials și anume „Degustare de Syrah/Shiraz din Franța, Argentina, Australia și România” ce are loc pe 21 februarie 2024, iar astăzi vin cu câteva note de degustare că să îți faci o idee despre ce este vorba.

Syrah 2020, Bauer

Cu o culoare purpuriu închis, vinul are o intensitate pronunțată când îl pui în pahar. În miros se disting note de merișoare, scorțișoară, nucșoară (notele condimentate fiind specifice soiului Syrah), cireșe, prune, stafide, vanilie, lemn dulce și puțin fum, semn că vinul a petrecut o perioadă de maturare în prezența lemnului. La cum știu că îi place lui Oliver să lucreze, cel mai probabil vinul a fost ținut o perioadă în butoaie mari de stejar, adică în budane.

În gust vinul este sec (are 3,5g/l zaharuri), cu aciditate ridicată și taninuri medii. În ceea ce privește aromele se disting cireșe roșii, prune, merișoare, lemn dulce, nucșoară, vanilie și fum. Vinul este unul foarte elegant, cu arome concentrate și, la cele 14,5% grade alcoolice, este un vin gastronomic. L-aș asocia cu preparate din carne de vită, carne de rață și, de ce nu, care să aibă în componență sos de merișoare.

Am savurat vinul întâi la 14° Celsius iar pe măsură ce s-a încălzit în pahar și a ajuns la 18° Celsius am observat diferențele în gust și în miros. Așa cum este obișnuit, vinul se deschide stând în pahar, iar cu fiecare grad în plus se observă nuanțe noi în profilul aromatic. Vanilia și lemnul dulce persistă, însă și nucșoara și prunele coapte par a fi mai bogate pe măsură ce vinul ajunge la 18° Celsius.

Vinul are Indicație Geografică Dealurile Olteniei și a fost produs în ediție limitată de 4000 de sticle.

Găsești acest vin și pe Vivino.

Dacă vrei să îl încerci și tu ai ocazia la degustarea Syrah/Shiraz din Franța, Argentina, Australia și România pe care o organizez pe 21 februarie 2024 la Băcănia Veche Delicatese și Grădină (București). Dacă vrei să vii înscrie-te chiar acum, înainte că locurile să se epuizeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

12 − 9 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.