Chateau Vartely: Inspiro Viorica 2019

Chateau Vartely: Inspiro Viorica 2019

La început de mai 2020 Château Vartely lansa o gamă nouă, Inspiro, cu 3 vinuri demiseci din soiuri aromate: Muscat alb, Muscat rose și Viorica. Vinurile au fost dedicate zilelor toride de vară și le-am încercat între timp pe toate. Cum deja am scris despre Muscat Rose, a sosit timpul să îți spun impresiile mele despre cel mai corpolent dintre aceste vinuri, Inspiro Viorica.

În primul rând trebuie să îți spun că soiurile aromate sunt în general cunoscute mai ales în rândul vinurilor dulci. Sau cel puțin așa erau cunoscute până de curând pentru că între timp cramele au început să lanseze atât vinuri demiseci cât și seci din soiuri aromate. Ca să îți dau un exemplu de soiuri aromate românești gândește-te la Tămâioasă românească și la Busuioaca de Bohotin. Sunt sigură că ai auzit de ele și, dacă le-ai încercat în trecut, cel mai probabil au fost din categoria vinurilor dulci. Trebuie însă să știi că astăzi ele se vinifică și în sec și în demisec. Luna trecută am scris chiar despre aceste 2 soiuri vinificate în sec în cadrul a 2 articole cu note de degustare despre vin: Artisan Tămâioasă Românească de la crama Aurelia Vișinescu și Busuioacă Rose de la crama Valahorum.

Revenind la vinul studiat astăzi acesta este din soiul „Viorica”, soi atribuit Republicii Moldova ce a fost creat în 1969 și omologat în 1990 (sursă informație aici).

Cel mai probabil nu ai auzit însă de acest soi de struguri, mai ales că noi în România nu îl cultivăm. Eu l-am descoperit acum 2 ani de zile tot  la o crama din Republica Moldova și m-a surprins în ceea ce privește aromele.

Inspiro Viorica 2019 este un vin proaspăt, foarte parfumat, cu note de flori de salcâm, flori de tei și iasomie, pere, piersică și lychee. Este mai mult floral dacă vorbim de miros, iar para și piersica își fac simțită prezența în gust. Cât despre lychee (în cazul în care nu ai gustat acest fruct până acum) să știi că este un fruct ce seamănă la gust cu o combinație între pară, banane, struguri, trandafiri și piersică. Lychee este un fruct exotic pe care nu prea poți să îl descrii decât în momentul în care îl guști – iar eu până nu am încercat lychee într-o țară exotică – Thailanda, nu l-am înțeles pe deplin. Apropos de asta, îl găsim și la noi în supermarket dacă vrei să îl încerci, însă recomandarea mea este să îl încerci pe viitor într-o țara care îl produce.

Inspiro Viorica 2019 este un vin demisec cu 13,5% alcool foarte bine integrat, aciditate bună (medium+ pentru cunoscători) și de o culoare galben pai destul de aprins.

Personal mi s-a părut un vin elegant și complex, chiar dacă demisec, foarte corpolent și potrivit a fi asociat cu mâncăruri. Iar dacă tot a venit vorba, eu l-aș asocia pe de o parte cu deserturi (atenție ca desertul să nu fie extrem de dulce pentru că va acoperi aromele vinului) și pe de altă parte cu mâncăruri iuți – efectul în acest caz va fi foarte fain, vinul urmând să se simtă mai sec decât este.

Am inclus acest vin în câteva degustări pe care le-am ținut vara aceasta iar acesta a fost surpriza serii pentru majoritatea celor care l-au încercat. Așa cum știi deja, eu țin degustări pentru oameni ca și tine, pasionați sau curioși în ale vinurilor, nu neapărat cunoscători, iar pentru mine feedbackul acesta a fost foarte important.

Vinuri degustate in una din serile din tabara de echitatie si vin Horse Riding Adventure & Wine Explorer – iulie 2020
Degustare vin la Muzeul Hartilor septembrie 2020

Aștept cu nerăbdare vara viitoare să includ din nou acest vin în degustări și să încerc și următorul vin din recolta 2020 când va fi lansat.

Dacă ești curios(curioasă) legat de acest vin află că îl găsești în magazinul online al celor de la Produse Moldovenești (Produse Moldovenești este importatorul oficial in România al vinurilor cramei Chateau Vartely) unde, dacă adaugi codul de reducere „winesday15” vei primi o reducere de 15% la produsele comandate (reducerea aceasta nu se cumulează cu alte reduceri valabile temporar pe siteul lor). Și tare m-aș bucura să îmi lași un comentariu la acest articol după ce încerci vinul.

Găsești impresii despre acest vin și pe Vivino.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen + 9 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.