Syrah 2017 – Via Colțul Pietrei – Viile Metamorfosis

Syrah 2017 – Via Colțul Pietrei – Viile Metamorfosis

În iarna lui 2016 am făcut cunoștință cu vinurile cramei Viile Metamorfosis într-un restaurant micuț din Sibiu, la Weinkeller. Se întâmpla într-o seară friguroasă de decembrie, la finalul unei zile întregi petrecute la Piața de Crăciun, când am descoperit micul restaurant și am ales din lunga-i listă de vinuri un Syrah 2014 de la crama mai sus menționată.

Descoperisem de ceva timp că îmi place foarte tare soiul de struguri Syrah (denumire utilizată în Lumea Veche a vinului – ex. Franța)/Shiraz (denumire utilizată în Lumea Nouă a vinului – ex. Africa de Sud), însă nu încercasem până atunci un vin din acest soi de la Viile Metamorfosis.

Întâmplarea face că apoi, prin toamna lui 2017 să ajung pentru prima dată la crama Viile Metamorfosis într-o călătorie dedicată cramelor din Dealu Mare și cu această ocazie să fac cunoștință cu mai multe din vinurile cramei și să îi cunosc povestea. După acea degustare, Syrah-ul din gama Via Colțul Pietrei, o vie de numai 5,2 hectare, a rămas preferatul meu.

Așa că în momentul în care am plănuit degustarea „Roșu de Dealu Mare” ce am organizat-o în septembrie 2020 la Muzeul Hărților, considerând că Syrah-ul din această gamă reprezintă foarte bine zona Dealu Mare, am hotărât să îl includ în degustare. Întâmplarea face că tocmai se lansa pe piață ediția 2017 a acestui vin, așa că m-am bucurat să îl degust ca să îmi fac mai întâi o impresie despre noul vin, pentru ca apoi să îl includ la degustare, în premieră.

Feedback-ul participanților la acea degustare față de acest Syrah a fost unanim – foarte catifelat, condimentat, cu nuanțe de vișine, lemn și ciocolată, așa că astăzi mă bucur să îți povestesc pe larg despre acest vin.

În primul rând trebuie să știi că permanent fac următorul exercițiu atunci când vine vorba de vinuri: încerc același vin (aici mă refer la același vin din aceeași gamă a acelei crame sși din același an de recoltă) la distanță de mai multe luni tocmai pentru a vedea dacă s-a schimbat ceva. Vinul evoluează frumos în sticlă, așa că, mai ales atunci când îți place un vin, ia mai multe sticle și încearcă și tu exercițiul ăsta acasă. O să vezi diferențele și … s-ar putea să îți placă 🙂

Revenind la notele de degustare pentru Syrah 2017 Via Colțul Pietrei de la Viile Metamorfosis trebuie să știi că ceea ce urmează mai jos sunt impresii după o degustare realizată în luna aprilie 2021, deci după o degustare recentă, la aproape 7 luni după ce am încercat acest vin pentru prima oară.

Astfel, de cum am deschis sticla și am turnat vinul în pahar am observat culoarea de un roșu rubiniu intens cu nuanțe ușor violacee spre margini.

„Primul nas” (așa se numește când mirosi prima dată un vin, înainte de a-l aera) mi-a arătat fructe roșii, condimente și ceva lemn. Am aerat vinul de 2-3 ori, am lăsat aromele să se așeze și am mirosit vinul din nou: fructele roșii și-au făcut simțită prezența mai mult.

Am încercat apoi vinul să îmi dau seama în ce măsură aromele din miros se regăsesc în gust și, mai ales, ce anume simt diferit în gust: de cum am gustat am simțit vișine și cireșe negre foarte coapte, prune, arome de fum indicând învechirea în lemn, iar condimentele au fost mai clar definite – piper roșu și scorțișoară. Pe final, câteva note de ciocolată amăruie. Vinul este unul sec cu un rest de zahăr mai mic decât m-aș fi așteptat (în România, pentru ca vinul să fie încadrat la „Sec” trebuie să aibă sub 4 g zahăr/litru). Per total gustul a fost la fel de catifelat și lung precum mi-l aminteam. Cele 14,5 % grade alcoolice s-au simțit destul de bine.

Vinul a fost savurat inițial undeva la 16 °C, însă am observat că odată ce a ajuns la 17°C condimentele și ciocolata amăruie din post gust s-au simțit mai intens.

Verificând fișa tehnică a vinului am găsit și informația conform căruia vinul a fost învechit timp de 12 luni în budane de 7500 litri și baricuri de 230 litri. Totodată, am aflat din această fișă că în 2017 precipitațiile au fost relativ abundente în zona Dealu Mare, factorii climatici din acest an permițând o coacere uniformă a strugurlor, aceștia fiind culeși la maturitate deplină undeva pe finalul lunii septembrie.

Găsești impresii despre acest vin și pe Vivino.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nine − seven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.