7 idei de cadouri pentru iubitorii de vin (ediția 2021)

7 idei de cadouri pentru iubitorii de vin (ediția 2021)

Luna cadourilor a venit cu pași mai repezi anul acesta și, dacă ești iubitor de vin sau măcar curios în ale vinurilor, sunt sigură că articolul de astăzi îți va fi de folos.

Pentru a veni în întâmpinarea răspunsului la întrebarea „ce cadouri iau pentru Crăciun”?, astăzi vin cu câteva recomandări de cadouri potrivite atât pentru tine, cea(cel) care citești aceste rânduri, dar și cei dragi ție – familie, prieteni, precum și colegi de birou, colaboratori sau parteneri de afaceri.

1.Abonamente la vin: pentru că un abonament la vin este mereu o idee bună

Am fost mereu curioasă legat de abonamentul la vin încă de când am aflat prima dată de el, însă, neștiind la ce să mă aștept, am întârziat în a-l comanda. Până când l-am primit cadou de 8 martie iar acum aștept cu nerăbdare lună de lună cutia cu 4 vinuri (2 albe, 2 roșii) de la abonamentul Wineful. Am povestit aici despre abonamentul de vin pe care îl am și îl recomand cu drag.

Cam odată cu lansarea Winesday în luna aprilie 2020 mi-a atras atenția încă un abonament la vin: Desprevin.ro. Și ei funcționează după ideea abonamentului lunar, iar ce mi se pare super interesant este că fiecare săptămână o au dedicată unei crame. Merită să îi urmărești, iar aici găsești detaliile despre tipurile de abonament disponibile.

Între timp am mai descoperit un tip de abonament de vin: abonamentul la spumante semnat de eWineClub. Proiectul aparține lui Elod Adam, consultant în vin cu experiență în afara țării și include 3 tipuri de abonamente, toate cu vinuri internaționale. Aruncă un ochi aici să afli despre ce este vorba. Ca și idee, dacă tot cauți un vin pentru sărbătorile de iarnă, poate ar merita un abonament la spumante, nu?

Dacă vrei idei suplimentare despre abonamente la vin aruncă un ochi și pe articolul de aici pe care l-am scris în urmă cu câteva zile în revista Garbo.

2. Cadouri gastronomice cu vin, brânzeturi și delicatese românești

Despre Revino Cheese & Wine sau Revino Gourmet (redenumirea a avut loc în acest an) am mai povestit în 2 interviuri avute cu Alina Iancu. Ultimul interviu a avut loc chiar cu ocazia unei degustări de brânzeturi în asociere cu vin pe care Alina a organizat-o și cu ocazia aceasta am urmărit noutățile care au apărut în magazinul online Revino. Pe lângă brânzeturi și vinuri românești, în magazinul Revino Gourmet găsești atât produse din carne și tot felul de delicatese ce poarta eticheta proprie, precum și pachete special create pentru sărbători. Să mai spun că tot aici găsești vinurile din colecția Time Out, colecție special creată de Revino Gourmet cu ajutorul unor crame din România?

 

3. Cărți în dar – cu și despre vin, bineînțeles!

Partea de documentare despre vin este la fel de importantă ca și cea de testare a vinurilor. Asta înseamnă că, dacă ești pasionat de vin și încerci tot felul de vinuri care îți trec prin mână, mergi la degustări și faci tot posibilul să îți descoperi propriile gusturi, ai nevoie și de o bază teoretică despre vinuri. Personal am învățat despre vinuri atât încercându-le, cât și mergând la cursuri de specialitate, dar și citind despre soiuri de struguri, metode de vinificație, New World vs Old World, ce înseamnă să degusti vinul și, mai ales, cum să faci asta.

Așa că recomand să îți arunci un ochi peste selecția aceasta de cărți despre vinuri pe care am făcut-o pe siteul Books Express (găsești aici cărți în limba engleză). Lista este aici și se numește „Cărți recomandate de Winesday”. Câteva cărți pe care le-am citit și le recomand dacă vrei să afli mai multe despre industria vinurilor dar și despre vinuri în general: Wine Wars, The World Atlas of Wine, cărțile de la Wine Folly, Wine Grapes, Wine: a tasting course, The periodic table of wine, The 24-hour wine expert iar numărătoarea ar putea continua. Toate aceste cărți se găsesc în lista mai sus menționată. Actualizez lista aceasta permanent așa că în timp vei vedea că adaug noi cărți la ea (la momentul publicării acestui articol lista include 214 recomandări de carte).

Și dacă tot vorbesc despre cărți nu pot să nu menționez cartea lui Cezar Ioan, „Connaisseur fără ifose” o carte „de căpătâi” dacă îi pot spune așa. Dacă ești la început de drum în ale vinului chiar recomand să citești cartea asta prima oară. Cezar are un mod aparte de a aborda lucrurile și livrează informații esențiale, pe scurt și cu umor. Îmi pare rău că în 2015 când lumea vinului a început să îmi facă cu ochiul, cartea asta nu exista încă. Personal, aș fi început cu ea. Am și scris acum câteva luni câteva lucruri despre ea. O găsești aici la pachet cu 2 vinuri de la Domeniul Bogdan, o ofertă e care am beneficiat și eu când am achiziționat cartea.

Cartea lui Cezar a apărut în cadrul editurii Gastroart ce include, pe lângă cartea lui Cezar Ioan, mai multe cărți de gastronomie românească pe care le găsești aici pe siteul BioshopRomania (împreună cu propunerea de carte și vinuri menționată mai sus).

Editura Gastroart publică mai multe cărți de gastronomie românească, toate editate de Cosmin Dragomir, jurnalist specializat în gastronomie care a cules de-a lungul timpului o mulțime de povești și rețete românești. Și pentru că talentul sau stă în scris, pe lângă cărțile cu culegeri de texte și rețete vechi, anul acesta Cosmin a lansat „Curatorul de Zacuscă”, o carte de gastronomie românească ce trece dincolo de povestea zacuștelor românești (și internaționale) și vorbește despre multe alte lucruri legate de gastronomie, cum ar fi: diferite salate, trufe, friganele, sarmale, paște, pastramă, gulaș și multe alte bunătăți. Pe lângă carte, Cosmin a lansat și un „Vin pentru Zacuscă” alături de Domeniile Averești, precum și o serie de zacuste din care poți alege. Le găsești pe toate în secțiunea dedicată numită „Curatorul de Zacuscă” de pe siteul BioshopRomania. Încă de la lansarea din vara eu am ales pachetul complet, adică cel din imaginea de mai jos. Parcă se potrivește și pentru un cadou, nu?

Pachetul „Curatorul de Zacuscă” împreună cu vinul pentru zacuscă și 6 tipuri de zacuscă diferite

Și dacă tot sunt la capitolul cărți despre vin nu pot să nu menționez colecția „In Vino Veritas” de la Baroque Books. Este o colecție de cărți dedicată iubitorilor de vin și mă bucur să fi citit o bună parte dintre acestea. Am scris într-un articol precedent despre cartea „Curioasă lume a vinului” inclusă în această colecție, carte pe care o recomand cu drag atât celor care sunt la început de drum în ale vinului cât și celor pasionați de vin de mai mult timp pentru că această include tot felul de povești despre vin inspirate din istorie.

4. O vizită cu degustare + o vacanță întreagă la cramă

Dincolo de curiozitatea legată de vinuri, cel mai fain mi se pare când mergi să vizitezi cramele. Pe lângă faptul că vei avea ocazia să deguști vinuri (unele poate chiar unicat, pe care le găsești numai la cramă), ai ocazia să stai de vorbă cu cei care au făcut vinul, să vezi via (și poate chiar să te plimbi prin ea!), să vezi zona de producție și să faci un tur astfel încât să știi cam care este procesul realizării vinului pornind din vie până când acesta ajunge în pahar.

Mai mult de atât, unele crame sunt pregătite chiar și pentru turism – cu cazare și restaurant, așa că ai de unde alege și atunci când vrei să petreci o vacanță de câteva zile și alegi să te bucuri de vin în fiecare zi.

Mereu mi s-au părut fascinante vizitele la cramă iar preferatele mele rămân acele vizite prelungite unde mă pot bucura de câteva zile petrecute în podgorie, degustări de vin, dar și cazare și mese delicioase.

Am scris aici despre vizita și noaptea petrecută în vie la Liliac Lodge Batoș, micuța cabană a cramei Liliac ce include 1 camera dublă, dar și un restaurant în care se pot face degustări restrânse. Recomand cu mare drag o astfel de călătorie ca și cadou!

Vedere aeriana asupra cabanei Liliac Lodge, Batos

Și dacă tot vorbim de călătorii la crame, mă bucur să observ că atât în 2020 cât și în 2021, pe lângă provocările aduse de pandemie, am avut parte și de ceva bun: majoritatea am călătorit mai mult în interiorul României iar cu această ocazie au început să apară și mai multe crame deschise pentru turism. Este un lucru tare bun pentru că astfel cramele își vor deschide cu atât mai mult porțile pe viitor către cei care doresc să viziteze cramă, să participe la o degustare și chiar să stea câteva zile în zona.

Las aici o listă cu cramele la care am fost în România și Republica Moldova și care fie sunt deschise pentru tururi cu degustare, fie au și cazare și restaurant. Recomand discuția directă pentru aceștia pentru planificarea unei vizite pe viitor – mai ales dacă această vizită va fi oferită cadou și trebuie să pui la punct mai multe detalii.

Crame deschise pentru vizite România:  Aurelia Vișinescu, Budureasca, Gramofon Wine, Crama Histria, Lacerta, Licorna Winehouse, Mierla Albă, Serve, Velvet Winery, Villa Vinea, Viile Metamorfosis.

Crame deschise pentru vizite cu cazare și masă România:  Avincis, Clos des Colombes, Conac Apogeum, Liliac Lodge Batoș, Vinalia-Conacul din Ceptura.

Crame deschise pentru vizite Republica Moldova: Pivnițele Branești & restaurantul Epoca de Piatră, Cricova, Migdal P – Chateau Cojușna, Mileștii Mici, Purcari.

Crame deschise pentru vizite cu cazare și masă Republica Moldova: Asconi Winery, Château Vartely, Castel Mimi, Et Cetera.

5. Harta Viticolă a României

Și pentru că tot vorbeam de vizite la crame și de vacanțe petrecute în podgorii, e posibil să te ajute în planificarea viitoare Harta Viticolă a României.

Harta este realizată de Alina Iancu și Revino, poate fi găsită atât în ediția de buzunar cât și în ediții mai mari și include cramele existențe în România împărțite pe podgorii. Personal am găsit foarte utilă această hartă atunci când am planificat o vacanță la crame (s-a întâmplat acum în toamnă în zona Dealu Mare însă încă nu am apucat să îți povestesc despre ea-urmează) așa că o recomand cu drag!

6. Paharele Pointer – potrivite pentru a fi luate peste tot

Dacă vrei să ai paharul potrivit mereu cu tine când mergi la mare sau la munte recomand Paharele Pointer.

Paharele se găsesc în diferite dimensiuni, au picior metalic (sau de plastic  dacă vrei să le iei cu tine în avion ai grijă să comanzi varianta aceasta) și sunt potrivite pentru a sta în nisip sau în pământ. Practic, le lipsește talpa piciorului paharului, iar design-ul este potrivit pentru atunci când vrei să savurezi un pahar cu vin la picnic sau undeva în natură. Am scris despre aceste pahare aici, iar dacă vrei să îl comanzi îl găsești fie pe site-ul oficial, fie în shop-ul de pe Facebook.

7. Vinuri – pur și simplu, vinuri

Nu în ultimul rând, poți dărui vinuri. Pur și simplu.

Dacă tot vorbim despre pasiunea despre vin, a dărui cuiva un vin este cea mai potrivită și simplă soluție. Bineînțeles, cu cât afli despre ediții limitate de vinuri sau care este vinul preferat al persoanei căreia dorești să îi cumperi cadoul, e cu atât mai bine.

În acest sens recomand cu drag fie magazinele specializate de vinuri (online sau offline), fie magazinele cramelor. Las mai jos câteva exemple de magazine cu care am interacționat cu mențiunea că nu sunt singurele existente, ci doar câteva care au ajuns la mine.

Pe Sandra și pe Adrian i-am cunoscut la începutul lui 2020 la o degustare de vinuri Xinomavro ținută de ei în cadrul proiectului The Winederers iar de atunci le-am urmărit magazinul online de dragul vinurilor din Grecia. De atunci și până acum portofoliul lor a crescut considerabil, având în prezent vinuri din Franța, Spania, Italia, Grecia și Africa de Sud, o parte din aceastea fiind prezente la degustările pe care le-am organizat în acest an. Și, pentru că de ceva vreme am încercat mai multe vinuri de la ei și astfel ne-am propiat mai mult, aceștia oferă o reducere cititorilor Winesday: adaugă codul de reducere „WINESDAY10” la orice comanda plasa pe siteul lor și vei primi o reducere de 10% la produsele comandate (reducerea aceasta nu se cumulează cu ale reduceri valabile temporar pe siteul lor). Livrările se fac peste tot în România.

Ken Forrester Wines din Africa de Sud se afla in portofoliul TheWinederers

Pentru iubitorii vinurilor din Republica Moldova recomand magazinul online al celor de la Produse Moldovenești – ei importă vinuri de la crame din Republica Moldova și, cum îi cunosc încă de la începuturile mele în vin și am achiziționat de la ei nenumărate vinuri de la cramele Château Vartely, Crama Mircești și Vinăria Dac, îi recomand cu drag. Și, pentru că ești cititor Winesday am și o surpriză pentru tine: adaugă codul de reducere „winesday15” la orice comanda plasată pe siteul lor și vei primi o reducere de 15% la produsele comandate (reducerea aceasta nu se cumulează cu ale reduceri valabile temporar pe siteul lor).

Taraboste, gama de varf a vinurilor Chateau Vartely

Un alt magazin pe care îl recomand cu drag este Private Wine din București. Nu are variantă de comandă online, însă, pentru cei din București, este ușor de ajuns la ei, fiind aproape de Piața Unirii. Mihai Nicolici are o selecție tare faină de vinuri românești și internaționale în magazin și este acolo pentru orice fel de recomandări dorești. Totodată, trebuie să știi că tot Private Wine organizează din când în când și degustări de vin (online și offline) așa că dacă vrei să participi la una din ele e bine să îi urmărești.

Dacă ești în București recomand și magazinul Grapes (disponibil online). Și ei sunt situați relativ central în București – în zona Parcului Carol, iar în ceea ce privește selecția de vinuri – aici găsești multe vinuri românești și internaționale. Merită să arunci un ochi în magazin dacă ai drum prin zonă.

Nu în ultimul rând, mai am o recomandare dacă ești în Râmnicu Vâlcea (tot magazin offline). La finalul lui 2019, 2 oameni dragi mie – Gabriela Solomon și Florin Vâlcea – ce s-au mutat în Vâlcea de ceva vreme, au deschis magazinul Bem un vin. Personal nu am ajuns încă la el, însă le știu vinurile și am participat la 2 degustări organizate de ei în cadrul unor brunch-uri și la o degustare online. Recomand să stai de vorbă cu Florin dacă vrei să pui la cale un cadou frumos și savuros pentru cineva drag.

Acestea fiind spuse, închei articolul cu recomandări de cadouri aici, sperând ca măcar una din propuneri să-ți fi dat idei și să te ajute să oferi bucurie celor dragi.

Discutie cu Florin de la „Bem un vin” la Brunch la Sitaru

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three + 6 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.