Ce vin savurăm la masa de Crăciun? (ediția 2022)

Ce vin savurăm la masa de Crăciun? (ediția 2022)

Au mai rămas câteva zile până la Crăciun și, cum știu că este perioada pregătirilor, vin cu un nou articol de folos, sper eu, pe lângă cel cu idei de cadouri de Crăciun publicat recent.

Te-ai gândit oare ce vin savurezi la masa de Crăciun?

Cum perioada Crăciunului este cea mai frumoasă de peste an, sunt sigură că și în acest an te vei pregăti cum știi tu mai bine pentru a avea parte de sărbători liniștite alături de familia restrânsă. Poate cu atât mai mult în acest an, când cel mai probabil petreci mai mult alături de cei dragi, vei dori să pregătești ceva special pentru prânzul sau cina de Crăciun.

Când mă gândesc la Crăciun știu că nu este vorba de o zi obișnuită ci de o zi în care petreci mai mult timp în jurul mesei și încerci mâncăruri destul de diverse. Cum ar fi să împrumuți cu această ocazie un obicei al francezilor? Mă refer la cel de a asorta fiecare fel de mâncare cu câte un pahar cu vin. Bineînțeles, francezii sunt obișnuiți cu a bea câte un vin diferit la fiecare fel de mâncare, însă nu e niciodată prea târziu să încerci și tu. Cu măsură, bineînțeles (de asta am scris să asortezi câte UN PAHAR cu vin fiecărui fel de mâncare) 🙂

În cele ce urmează voi împarți masa de Crăciun în mai multe segmente și îți fac câte o recomandare de vinuri pentru fiecare.  Am ales vinuri românești în principal. Să începem!

Începem cu un spumant

Pentru că este vorba de o masă de sărbătoare, propun să începi cu un pahar de spumant. Vinurile spumante sunt vinuri, potrivite atât la începutul cât și la finalul mesei. Iar dacă îți place spumantul, poți continua cu acesta și la celelalte feluri de mâncare dacă nu vrei să adopți ideea câte unui pahar diferit de vin pentru fiecare preparat în parte.

Poți alege unul din spumantele Rhein Extra de la The Iconic Estate: Rhein Extra Imperial Brut sau Rhein Extra Brut Rose. Primul este realizat din struguri Chardonnay, al doilea din struguri Pinot Noir, ambele fiind obținute prin metoda tradițională cu a doua fermentare în sticlă.

Sau poți încerca unul din spumantele cramei Petro Vaselo: spumantul Bendis Rose sau Bendis Nadir. Primul este rose, așa cum spune și numele, acesta fiind realizat din struguri Pinot Noir, iar al doilea este alb, fiind realizat din struguri Pinot Noir și Chardonnay. Ambele sunt foarte proaspete, cu o aciditate destul de ridicată și se potrivesc tare bine pe masa de sărbătoare.

Dacă îți dorești un spumant și mai ușor dintr-un strugure diferit de Chardonnay și Pinot Noir, ai putea încerca FreeZante Băbească sau FreeZante Aligote, ambele din recolta 2021. Gama FreeZante de la crama Caii de la Letea a fost lansata la finalul verii 2022 și include aceste 2 vinuri petiante, adică ușor efervescente (presiunea în sticlă este 2,5 bari). Sunt vinuri proaspete, ușoare, efervescența acestora (rezultată exclusiv din propriul proces de fermentație) făcându-le foarte potrivite a fi savurate atât ca atare cât și cu ceva de mâncare. Fiind vinuri cu aciditate ridicată le-aș asocia cu aperitive un pic mai grase – salată de boeuf, de exemplu, pe care știu că o găsim mai mereu pe masă de Sărbătoare merge tare bine cu FreeZante Aligote.

Vinuri potrivite pentru aperitive

Masa de Crăciun începe întotdeauna cu aperitive. Fie că vei avea pe masă preparate tradiționale românești (salată boeuf, piftie, șorici, tobă, etc), fie că vei avea preparate internaționale care nu seamănă deloc cu cele anterior menționate, vestea bună este că există vinuri potrivite pentru toate.

Astfel, în măsura în care aperitivele pe care le servești sunt mai grase, recomand un vin cu o aciditate mai ridicată pentru o asociere cât mai bună. Cum este Crâmpoșia Selecționată de la Crama Avincis (am scris aici câteva cuvinte despre acest vin după ce l-am degustat) sau cea de la Crama Bauer – Crâmpoșia, în mod obișnuit, are o aciditate peste medie.

Dacă aperitivele sunt amestecate astfel încât o parte sunt din preparate mai grase, dar ai pe masă și preparate de tipul salatelor sau peștelui, poți încerca vinuri realizate din struguri Chardonnay ce au o complexitate foarte mare și se potrivesc bine cam cu toate tipurile de aperitive reci. Recomand: Maletine de la Crama Petro Vaselo, fie unul din cele doua vinuri din struguri Chardonnay semnate de Aurelia Vișinescu (Domeniile Săhăteni): Karakter Chardonnay sau Anima Chardonnay (am facut o degustare comparativă și am scris despre ea aici).

Anima Chardonnay & Karakter Chardonnay – Aurelia Visinescu
Doua vinuri de sarbatoare: Anima Chardonnay & Anima Merlot – crama Aurelia Visinescu

Dacă aperitivele pe care le servești sunt bazate pe legume, brânzeturi, pește, piept de pui sau piept de rață sau alte delicatese, recomand un vin alb mai ușor, cum ar fi un Sauvignon Blanc. Recomand să încerci Sauvignon Blanc-ul de la Crama Histria (gama Nikolaos)

Fel principal – sarmale și/sau friptură

După atâtea feluri de aperitive, e posibil să fii deja sătul. Însă, după o pauză, cel mai probabil vei ajunge la felul principal sau la sarmale. Acum nu știu dacă masa ta de Crăciun le include pe amândouă, însă o să iau în calcul varianta în care le include așa că alegi tu ce ți se potrivește din propunerile de asocieri de mai jos.

Sarmalele sunt, de obicei, nelipsite de pe masa de Crăciun. Și, cum în ultimul timp am observat o tendința în a încerca sarmale cât mai diverse – în frunze de varză, de viță, de tei sau de hrean, cu carne de porc, vită, o combinație între cele două sau chiar carne de rață – mi se pare foarte interesantă asocierea acestora cu vin. Tocmai pentru că sarmalele pot fi preparate din ingrediente foarte diferite, am mai multe recomandări de asociere.

De exemplu, poți savura un pahar de vin rose, fie poți continua cu unul din vinurile anterioare, pe care l-ai avut și la aperitiv. Dacă vrei să alegi un rose poți alege Cuvee Sissi (Pinot Noir 100%) de la Crama S.E.R.V.E  sau Sur Mer Rose (Fetească Neagră, Shiraz, Pinot Noir) de la crama Rasova. Sunt 2 dintre vinurile premiate la mai multe concursuri de vinuri în ultimii ani și le recomand cu drag. Atenție însă: verifică eticheta să fie din recolta 2021 pentru că vinul rose se savurează cât mai proaspăt pentru a te bucura de prospețime.

Totodată, sarmalele ar putea merge foarte bine și cu un vin roșu mai ușor, poate unul proaspăt, cum este Beaujolais. Vinul Beaujolais Nouveau/Beujolais Primeur este primul vin care se poate savura din recolta anului curent. Acesta este făcut din struguri Gamay în Franța și ajunge în magazinele din întreaga lume pe parcursul lunii noiembrie. Este un vin roșu ce se savurează ușor răcit (13 grade Celsius) și mi se pare foarte interesantă ideea de a-l savura alături de sarmale. Este un vin roșu ce face „trecerea” de la vinurile rose la vinurile roșii mai corpolente și mai complexe.

Mergând mai departe cu felurile principale, ajungem la friptură și trecem la vinurile roșii. Și aici cel mai probabil poți avea o diversitate de tipuri de friptură, așa că am ceva mai multe recomandări de asociere cu vin:

  • aș propune să încerci o Fetească Neagră – este soiul de strugure autohton ce a început să reprezinte România dincolo de granițele țării, iar anul acesta am descoperit o Fetească Neagră de excepție. Se numește Signature Fetească Neagră, este din recolta anului 2016, iar Aurelia Vișinescu, creatoarea acestui vin spune că este cea mai bună Fetească Neagră pe care a făcut-o până acum (am scris despre acest vin aici).
  • un Cabernet Sauvignon nu dă niciodată greș în asocierea cu friptura. Aici recomand Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2016 (despre care am scris aici) de crama Château Vartely din Republica Moldova și reprezentând gama de top a cramei (îl găsești aici; adaugă codul de reducere „winesday15” și vei primi o reducere de 15% la produsele comandate – reducerea aceasta nu se cumulează cu alte reduceri valabile temporar pe siteul lor).

  • un cupaj de excepție este cel din Cabernet Sauvignon și Merlot iar aici ai de unde alege între Taraboste roșu 2017 de la crama Château Vartely, dar și între Bon Viveur roșu de la Licorna Winehouse. Ambele vinuri sunt cupaje între Cabernet Sauvignon și Merlot, sunt vinuri ce au diverse grade de învechire și sunt vinuri gastronomice. Le recomand cu drag, dar neapărat în asociere cu mâncare pentru a fi apreciate cu adevărat.
Licorna Winehouse – Bon Viveur roșu 2015 (70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot)

  • un alt cupaj de reținut este Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră: se știe că în lume cel mai cunoscut cupaj este Cabernet Sauvignon și Merlot și că sunt mult țări care adaugă acestui cupaj un strugure local tocmai pentru a crea un vin unic care să scoată în evidență locul din care vine. În România strugurele care a reușit să treacă de granițele țării și să înceapă să fie prezent și pe alte meleaguri este Feteasca Neagră. Motiv pentru care mai multe crame de la noi realizează cupaje între Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră. Un astfel de cupaj este vinul Anno 5 1909 de la Licorna Winehouse(am scris despre el aici). Vinul este realizat din struguri din ani diferiți: Feteasca Neagră din recolta 2018, iar Cabernet Sauvignon și Merlot din 2016. Vinul a fost învechit în butoaie de stejar și budane însă cât timp și în ce cantitate rămâne secretul enologului.

  • Syrah-ul își spune povestea armonios alături de preparate din carne. Dacă ești în căutarea unui vin roșu catifelat, ușor condimentat și cu multe arome de fructe de pădure recomand să iei în calcul Syrah-ul din gama Via Colțul Pietrei de la Viile Metamorfosis. Îl găsești aici. Iar aici găsești articolul cu impresiile mele despre acest vin.
Viile Metamorfosis – Via Colțul Pietrei Syrah 2017

Desert

Masa este aproape de final, așa că ai ajuns și la desert. Pentru a asocia potrivit vinul cu desertul există o singură „regulă” general valabilă: desertul să nu fie mai dulce decât vinul. În caz contrar acesta ar acoperi de tot aromele din vin.

Nu știu ce vei avea pe masa de Crăciun la desert însă dacă ai tradiționalul cozonac să știi că este cel mai potrivit desert pentru a-l asocia cu niște cu putin rest de zahar.

  • La desert poți merge pe ultimul vin roșu servit la masă (ex. Signature Fetească Neagră, ori Anno 5 1909 menționate mai sus), sau poți alege Primordial Fetească Neagră 2020 de la Domeniul Bogdan. Acest din urmă vin este un vin sec foarte complex, cu arome bogate de prune uscate, mure, vișine coapte și ciocolată și alcool ridicat (15,9%). Motiv pentru care l-am asociat cu ciocolată sau cu deserturi din ciocolată (atenție însă că deserturile să nu conțină cremă prea densă pentru că aceasta va acoperi cu totul aromele vinului).

  • Wine Chocolate Dark de la crama Tohani. E drept că cei de la Tohani au 2 variante ale acestui vin: „Sweet”(care este un vin dulce) și „Dark” (un vin demisec). Bineînțeles că cu desert poți încerca ambele variante și chiar sunt curioasă care variantă este pe placul tău. Despre varianta Dark am scris un articol aici.

Acestea fiind spuse, închei aici articolul cu recomandări de vinuri de savurat la masa de Crăciun. Sper să încerci măcar unul din vinurile de mai sus. Ți-am lăsat la fiecare în parte câte un link al cramei sau magazinului online în care le găsești. Crăciun Fericit! Cu masă îmbelșugată și vinuri faine, ambele savurate cu moderație alături de cei dragi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

3 × one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.