De 5 ani încoace de când a început pasiunea mea pentru vin am început să caut să citesc cât mai mult pentru a înțelege cum stau lucrurile în ceea ce privește vinul. Aveam o mulțime de întrebări care păreau a se continua una pe alta însă nu prea aveam cuvinte să le exprim pe toate. Am început să merg la degustări, să urmăresc siteuri specializate, am citit cam toate cărțile carte mi-au picat în mână și aveau vreo legătură cu vinul, am făcut cursuri de calificare WSET și cursul de inițiere în Degustarea vinurilor organizat de ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați...
Wine Tales
Idei de comenzi de vinuri în autoizolare
A trecut deja mai mult de o lună de când stau acasă în autoizolare. La început nu am știut cum va fi, eu fiind obișnuită să lucrez de acasă și din teren de ani de zile. Ce-i drept, eram obișnuită să fiu mai mult pe drumuri – mai mult de 3 zile consecutive nu am stat acasă în ultimii 7 ani – cu câte o mică excepție între Crăciun și Revelion în vreo 3 ani. Timpul a trecut, m-am adaptat, iar în ceea ce privește subiectul cumpărăturilor a trebuit să găsesc alte soluții decât eram obișnuită. Așa că am ales...
Taraboste 2015 – perfect pentru masa de Paște
Anul acesta am petrecut Paștele în autoizolare, ca noi toți, având în vedere situația stării de urgență declarate și valabile până la jumătatea lunii mai. Cum a fost prima oară când „am fost nevoită” să fac pregătirile pentru masa de Paște, am zis că în afară de ouă roșii (din astea mai făcusem) să pregătesc ceva special însă nu neapărat ceva după „retata tradițională de Paște”. Nu de-alta însă nu m-aș fi priceput să fac nici salată de boeuf, nici sarmale, drob, cozonac și altele. Mai mult de atât, am vrut să fac ceva care să se potrivească cu vinul...
Degustare de vin la Școala de Scris
M-am prins că îmi place cu adevărat să vorbesc despre vin acum ceva timp când am început să primesc de la prieteni și diverse cunoștințe întrebări legate de vin. Spre surprinderea mea, majoritatea erau lămuriți după discuția cu mine. Eu însă eram cea care rămânea nelămurită gândindu-mă dacă oare am întrebat tot ce trebuie cât să fiu sigură că am recomandat corect. Perfecționismul ăsta al meu…greu scap de el. Dar măcar am învățat să îl recunosc și să nu insist atunci când apare. O întâmplare a fost când un coleg de la un curs, Ștefan, m-a sunat să mă întrebe...
Degustare de vinuri moldovenești
De 2 ani încoace de când organizez taberele de echitație „Horse Riding Adventure” la centrul de echitație Potcoava Mountain Hideaway (situat în județul Dâmbovița) am făcut un fel de tradiție din organizarea de degustări de vin. Iubesc să fac asta și să descopăr cum vinul crează povești, leagă prietenii și deschide oamenii. De fiecare dată prezint vinuri noi iar de data aceasta am ales să merg pe ideea vinurilor moldovenești pe care le-am descoperit de-a lungul timpului și care au rămas în topul preferințelor mele. Am ales astfel 3 vinuri premium de la două crame din Republica Moldova: Château Vartely...
Paharele Pointer – de luat pe plajă și la munte
La una din filmările avute în cadrul proiectului meu, Turism Market Insider, am avut plăcerea de a sta de vorbă despre turismul viticol cu Alina Iancu, fondatoarea proiectului CrameRomania.ro și a festivalului de vin Revino. Ei bine, filmarea a avut loc în natură, pe malul lacului, alături de un pahar cu vin. Cum era să povestim despre vin fără…vin? Astfel, pe lângă informațiile interesante și utile aflate în cadrul interviului despre turismul viticol, Alina mi-a povestit puțin și despre paharele Pointer Wine Glass pe care le-a adus cu ea atunci pentru a ne fi mai ușor să savuram vinul în...
Liliac Lodge Batoș
Ce faci într-o zi călduroasă de vară în Transilvania? Dai o fugă până în Batoș și faci cunoștință cu Crama Liliac la ea acasă. Și descoperi vii în pârg cât vezi cu ochii, o căbănuță cu o sală de degustare dichisită și vinuri cum numai Liliac poate face. Mi-a rămas în minte Feteasca Albă, rose-ul din Pinot Noir și Feteasca Neagră. Chiar dacă Transilvania este zonă de vinuri albe cu precădere trebuie să încerci neaparat și vinurile roșii. Pe mine m-au surprins și abia aștept să revin aici. De data asta nu am rămas peste noapte în cabana din vârf...
Turism viticol – interviu Alina Iancu
De numele Alinei Iancu se leagă prima inițiativă de a face turism viticol în mod organizat în România prin crearea unor tururi tematice și vizite la crame, dând astfel un imbold acestui tip de turism de nișă de la noi din țară. Din pasiune pentru vin, Alina a lansat CrameRomania.ro și Revino.ro – “TripAdvisor-ul cramelor românești” cum îi place să îi spună. Proiectul ei include o mulțime de informații legate de soiuri de struguri aflate pe teritoriul țării noastre, povești cu și despre vin și oamenii implicați în această industrie, precum și hărți ale vinariilor din România. Pe lângă acest lucru,...
Degustare meniu de iarnă Sardin + vinuri Davino
La final de noiembrie 2019 am avut plăcerea de a încerca meniul de iarnă lansat de restaurantul Sardin cu ocazia evenimentului Degustă Sardin | Meniu de Iarnă + vin din partea casei Davino Nu numai că mi-au plăcut mult toate preparate, însă mi-a fost greu să îmi aleg preferatele: terină de foie gras cu pastă de trufe pastele cu trufe fălcuța de vită gătită la temperatură joasă cu sos de vin roșu. Cina a fost asortată superb cu vinurile Davino dintre care Domaine Ceptura Rouge 2015 mi-a rămas în suflet 🍷
Descoperă vinurile Argentinei. Mendoza
La final de 2019 am avut ocazia să descopăr câteva vinuri argentiniene la degustarea organizată de Private Wine. Nu numai că știam soiul Malbec însă cu această ocazie am descoperit câte „fețe” poate avea. Malbec este un soi originar din sudul Franței (regiunea Cahors) însă a fost recunoscut că și soi important abia după ce Argentina a ieșit în evidență cu el. Astăzi aproximativ 75% din vinurile Malbec din lume sunt produse în Argentina. Cea mai cunoscută zonă în care se cultivă Malbec în Argentina este zona Mendoza cu subregiunile Uco Valley și Lujan de Cuyo. În cadrul evenimentului organizat...
Povestea primei mele degustări de vin
Ce înseamnă să participi la o degustare de vin? Cu întrebarea asta am pornit spre prima degustare de vin la care am participat. Se întâmpla în toamna lui 2013 și a avut loc la Pivnițele Rhein, în Azuga. Aveam să descopăr atunci 4 tipuri de spumante (o altă întrebare care mi-a trecut prin minte a fost „care e diferența între vinuri și spumante?) și să înțeleg că e mai bine să încerc vinul sau spumantul în asociere cu ceva de mâncare. A fost prima lecție, urmată de altele în anii viitori. Evident că mai băusem vin înainte de această experiență...