Mereu mă gândesc la lucrurile bune care se întâmplă chiar și atunci când ceva nu merge așa cum trebuie. Și uite așa am tras concluzia că pandemia de Coronavirus a venit și cu lucruri bune: am avut cu ocazia asta timp să ne liniștim, să apreciem mai mult oamenii din jur și timpul petrecut alături de cei dragi, să renunțăm la lucrurile neesențiale și să ne întoarcem la lucrurile și activitățile care ne plac. Ei bine, pandemia „m-a prins” chiar pe picior de lansare a proiectului Winesday, motiv pentru care a trebuit să regândesc totul. Mi-am dorit ca odată cu...
Wine Tales
Ce zici de un Alira Flamma Charme la mic dejun?
De ceva timp mi-am propus să încerc un spumant la micul dejun. Mai încercasem în diferite călătorii și mi s-a părut de fiecare dată o idee foarte bună atunci când vrei să te răsfeți. Am observat spumantul prezent cam la toate unitățile de cazare la care am stat când am fost în Republica Moldova (nu e de mirare, la ei chiar și în cameră aveam pahare de vin cu picior, un tirbușon și cel puțin 2 tipuri de vinuri-menționez aici că în unele hoteluri aveau chiar și sticle de 750 ml cu vin în frigiderele din cameră, nu sticle mici),...
Cum deguști vinul?
După ce am povestit despre ce presupune o degustare de vin (adică ce ai nevoie efectiv din punct de vedere organizatoric) a venit timpul să vorbesc despre cum se degustă vinul. Chiar așa, tu știi care e diferența între „a degusta” și „a bea”? Așa cum scriam și în articolul anterior, degustarea de vin se face cu un scop: de a descoperi arome și vinuri noi, crame sau locuri în care se face vin, de a povesti despre toate acestea și de a socializa cu alți iubitori de vin. Asta înseamnă că în cadrul unei degustări bei câte puțin din...
Degustare online de vinuri viitoare – Private Wine
Așa cum spuneam într-un articol de acum câteva zile, vrând-nevrând, zilele acestea am descoperit degustările de vin online. Având în vedere situația stării de urgență și faptul că altfel nu ne putem strânge mai mulți să povestim despre vin și să savurăm licoarea lui Bacchus, aș zice că este o soluție de moment foarte bună. Cu accent pe „de moment”. Astfel, dacă tot am prins „gustul” degustărilor online de vin, aseară am participat la prima astfel de degustare organizată de Mihai Nicolici de la Private Wine. În trecut am participat la mai multe degustări de vin organizate de Private Wine...
Catleya: Perfect Simplu Cabernet Franc 2018
Auzisem de gama nou lansată, Perfect Simplu, de la Catleya și eram curioasă în ceea ce privește noile vinuri. Citisem și interviul de pe Crame România cu Laurent Pfeffer – enolog Domeniul Catleya și întâmplarea face ca în acea zi să fi pregătit pentru cină noul Cabernet Franc din gama Perfect Simplu. Am desfăcut sticla și, turnând în pahar am observat culoarea vinului: un roșu violet destul de intens. Primul nas m-a surprins. Am simțit un miros dulceag ce aducea a zahăr ars deși știam că vinul este sec. Am aerat vinul și am gustat. Vișinele și-au făcut apariția, împreună...
Wine of Moldova a lansat o serie de degustări de vin online la care poți participa și tu
Iubesc vinul, caut mereu să descopăr arome noi și obișnuiam să merg des la degustări la crame, în winebaruri, în wineshop-uri și chiar și la iarbă verde. Nu mă vedeam vreodată participând la o degustare de vin “online” însă zilele trecute am avut o surpriza: am participat la concursul lansat pe Facebook de pagina Wine of Moldova România și am fost unul din cei 10 câștigători ai primei ediții de degustări online cu vinuri moldovenești, degustare de vin ce a avut loc sâmbătă, 9 mai 2020. Cum știu o parte din vinurile Republicii Moldova și mereu sunt lucruri noi de...
Ce presupune o degustare de vin?
Este o întrebare pe care am întâlnit-o foarte des când povesteam celor din jur despre vin. Chiar dacă cel mai util răspuns a fost „hai să încerci și tu și povestim apoi”, m-am gândit că ar fi bine să scriu un articol dedicat despre ce înseamnă o degustare de vin. Nu de-alta, dar să am punct de plecare data viitoare când cineva este curios. În primul rând trebuie să știi de la început să degustările de vin se fac cu un scop: de a descoperi arome și vinuri noi, crame sau locuri în care se face vin, de a povesti...
Un vin de culoarea chihlimbarului care m-a fermecat – Caretta 2012, Solomos Wines
Tot îmi este dor de Grecia așa că am zis să încerc un vin pe care îl țin la păstrare de ceva vreme: Caretta 2012 făcut de Solomos Wines în Insula Zakynthos. Am descoperit acest vin în vara lui 2015, cu o lună și puțin înainte să înceapă efectiv pasiunea mea petru vin. Era o zi cu nori ce s-au transformat în furtună și a fost clar imediat ce am ajuns la plajă că nu aveam să stăm mult acolo. Norii s-au adunat, iar vântul ne-a gonit încet spre stațiune, căutând să facem altceva decât plajă în acea zi. Ne-am...
Wine book: Connaisseur fără ifose
De 5 ani încoace de când a început pasiunea mea pentru vin am început să caut să citesc cât mai mult pentru a înțelege cum stau lucrurile în ceea ce privește vinul. Aveam o mulțime de întrebări care păreau a se continua una pe alta însă nu prea aveam cuvinte să le exprim pe toate. Am început să merg la degustări, să urmăresc siteuri specializate, am citit cam toate cărțile carte mi-au picat în mână și aveau vreo legătură cu vinul, am făcut cursuri de calificare WSET și cursul de inițiere în Degustarea vinurilor organizat de ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați...
Idei de comenzi de vinuri în autoizolare
A trecut deja mai mult de o lună de când stau acasă în autoizolare. La început nu am știut cum va fi, eu fiind obișnuită să lucrez de acasă și din teren de ani de zile. Ce-i drept, eram obișnuită să fiu mai mult pe drumuri – mai mult de 3 zile consecutive nu am stat acasă în ultimii 7 ani – cu câte o mică excepție între Crăciun și Revelion în vreo 3 ani. Timpul a trecut, m-am adaptat, iar în ceea ce privește subiectul cumpărăturilor a trebuit să găsesc alte soluții decât eram obișnuită. Așa că am ales...
Taraboste 2015 – perfect pentru masa de Paște
Anul acesta am petrecut Paștele în autoizolare, ca noi toți, având în vedere situația stării de urgență declarate și valabile până la jumătatea lunii mai. Cum a fost prima oară când „am fost nevoită” să fac pregătirile pentru masa de Paște, am zis că în afară de ouă roșii (din astea mai făcusem) să pregătesc ceva special însă nu neapărat ceva după „retata tradițională de Paște”. Nu de-alta însă nu m-aș fi priceput să fac nici salată de boeuf, nici sarmale, drob, cozonac și altele. Mai mult de atât, am vrut să fac ceva care să se potrivească cu vinul...
Degustare de vin la Școala de Scris
M-am prins că îmi place cu adevărat să vorbesc despre vin acum ceva timp când am început să primesc de la prieteni și diverse cunoștințe întrebări legate de vin. Spre surprinderea mea, majoritatea erau lămuriți după discuția cu mine. Eu însă eram cea care rămânea nelămurită gândindu-mă dacă oare am întrebat tot ce trebuie cât să fiu sigură că am recomandat corect. Perfecționismul ăsta al meu…greu scap de el. Dar măcar am învățat să îl recunosc și să nu insist atunci când apare. O întâmplare a fost când un coleg de la un curs, Ștefan, m-a sunat să mă întrebe...